Kabinet van Joke Schauvliege roept op om regenwater te gebruiken

01 juli 2017

De droogte van de afgelopen maanden heeft een blijvende indruk achtergelaten. Het waterverbruik piekte, wat nefast was voor de toch al lage grondwaterstanden. Sinds vorige week is er een algemeen sproeiverbod van kracht in Vlaanderen. Dat wordt pas vandaag opgeheven.

Vorige week donderdag vaardigde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege een algemeen sproeiverbod uit. De belangrijkste reden voor de maatregel was het piekend waterverbruik. Dit tot zelfs 140% van het normale cijfer. Voor de toch al lage grondwaterstanden was dit niet ideaal.

De maatregel hield in dat het in heel Vlaanderen verboden was om de auto te wassen, het gras te sproeien, het zwembad te vullen of andere vormen van waterverspilling. Wie dat toch deed, riskeerde een sanctie.

Het verbod wordt vandaag opgeheven. Alleen in West-Vlaanderen blijft het verbod tot halfweg juli van kracht. De reden voor die opheffing is tweeledig. Daags na het verbod begon de daling van het waterverbruik tot een normale peil. Anderzijds heeft het de voorbije dagen geregend en is er nog neerslag voorzien.

Het kabinet van Joke Shauvliege waarschuwt dat iedereen de komende zomermaanden zuinig moet blijven omspringen met het water. Want twee dagen regen volstaan niet om het grondwaterpeil opnieuw naar een veilig niveau te stuwen. Het kabinet roept dan ook op om eerst alternatieven zoals regenwater te gebruiken voor u de waterleiding opendraait.

Lees hier meer over hoe u regenwater kunt gebruiken.