Kracht en licht gewicht gecombineerd

Het beste leidingsysteem voor het bufferen van regen-, oppervlakte- en afvalwater noemt Dyka Plastics het: ULTRA KYMA PP SN 8. Dit leidingsysteem bestaat uit een tweelaags polypropyleen buis die glad is van binnen en geribbeld van buiten. Het heeft meerdere voordelen boven systemen van beton of gres.

In tegenstelling tot gres of betonnen buizen is een buis van polypropyleen enorm licht van gewicht en toch erg stevig. De geribbelde buitenlaag verstevigt het geheel nogmaals, waardoor het leidingsysteem zelfs ingezet kan worden bij (spoor)wegen met zwaar verkeer. De gladde binnenzijde verbetert de waterafvoer en voorkomt dat er vuil ophoopt. Naast een buffersysteem is er ook een infiltrerende versie verkrijgbaar. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat het materiaal volledig recycleerbaar is. ULTRA KYMA is voorien van de KURIO-EMSO terugname- en recyclagegarantie.

Continu systeem

Voordat de buizen en hulpstukken op de markt komen, worden ze uitvoerig getest in het laboratorium van Dyka in Overpelt. Onderzocht worden de ringstijfheid en –flexibiliteit, de sterkte, bestendigheid tegen warmte en kou en de afdichtingseigenschappen. “Het materiaal wordt geanalyseerd voor gebruik en nadat het verwerkt is geweest”, vertelt Bjorn Degrande, accountmanager civiel en infrastructuur bij Dyka Plastics. Hij legt uit dat in het laboratorium het verouderingsproces nagebootst wordt en dat het materiaal wordt blootgesteld aan schommelende temperaturen, een waterdruk van 0,5 bar en een luchtdruk van -0,3 bar. “Alle proeven voldoen aan de Europese normen. Enkele malen per jaar komt er een externe organisatie onverwacht die keuring uitvoeren. We kunnen aantonen dat we een continu systeem hebben.”

Alternatief in kunststof

Onlangs (in oktober) werd ULTRA KYMA 600 toegepast bij de nieuwbouw van een grote loods in de gemeente Harelbeke. Daar werd het systeem ingezet om het regenwater te bufferen en vertraagd af te voeren. Oorspronkelijk had de ontwerper een ontwerp bezien met betonbuizen. Toen de aannemer op zoek ging naar een alternatief in kunststof, kwam hij al snel bij Dyka terecht. “Onze studiedienst heeft de plannen bekeken en een bouwpakket aangeleverd. Tussen het gieten van de vloeren en het bouwen van de loods in zijn de buizen gelegd. Omdat die twee stadia elkaar snel moesten opvolgen, was dit systeem ideaal. Om regenpijpen op het systeem aan te kunnen sluiten, zijn er zadelstukken op gemonteerd”, aldus Bjorn Degrande, accountmanager civiel en infrastructuur bij Dyka Plastics. Over twee jaar moet de loods compleet opgeleverd worden. Het buffersysteem hoeft voorlopig niet meer vervangen te worden. Degrande: “Ik heb er geen ervaring mee dat er schade aankomt. De buizen kunnen heel wat aan. Zoals bij alle kunststoffen komt er niet makkelijk slijtage aan. Het gaat zeker honderd jaar mee.”