10 tips voor efficiënte bewatering van de tuin

13-08-2018

10 tips voor het efficiënt bewateren van de tuin

Een opdrogende tuin is niet leuk, zeker niet na alle investeringen die je deed in de lente. Als je de tuin water geeft doe je dat best op een efficiënte manier. Niet alleen om zuinig om te springen met (duur) (drink)water, maar ook voor je planten zelf.

1) Installeer een ondergrondse regentank, die heb je in kleine formaten voor particulieren, maar ook in grote formaten voor bedrijven en gemeenten. Zo hoef je geen duur drinkwater te gebruiken en heb je bij aanhoudende droogte en een verbod op het gebruik van drinkwater de nodige reserve om je tuin te redden.

Li-Lo regenwatertank

2) Installeer een infiltratieoplossing zoals de Rainbox 3S. Deze krat is voorverpakt in geotextiel, buffert regenwater en geeft dat nadien langzaam af aan de bodem.

3) Geen plaats voor een regentank of bufferbekken, plaats een regenton, een halve vierkante meter, zelfs op je terras, is voldoende.

4) Geef je tuin 's avonds, 's nachts of 's morgens water, zo heb je veel minder verdamping. Want geeft toe, de lucht water geven, is niet erg efficiënt.

5) Gebruik een bewateringsoplossing die zo laag mogelijk bij de grond water afgeeft. Sproeiers zijn handig voor grote oppervlaktes, maar je verliest enorm veel water door verdamping. Druppelbuizen tussen de planten zijn ideaal, zij geven het water quasi rechtstreeks aan de bodem. Je kan uiteraard ook een IT-buis leggen en die aansluiten op je regenwatersysteem.

6) Geef de wortels van je planten de kans het water op te nemen. Een grote hoeveelheid water in één keer is niet efficiënt. De wortels moeten zich immers 'open zetten'. Beter is het eerst een beetje water te geven en een half uurtje later opnieuw een grotere hoeveelheid. Zo nemen de planten het water beter op.

7) Heb je veel plantenbakken? Plaats er een waterreservoir in. Dat kan je makkelijk zelf maken met pet-flesjes van een halve liter. Snijd de bodem eraf, prik gaatjes in het dopje (of verwijder het) en plaats het omgekeerd in je plantenbak. Vul het vervolgens met water. Het flesje geeft nu langzaam water af aan je plantenbak.

8) Voor het bewateren van planten in de tuin, geef je best 1 tot 2 keer per week veel water. Dat is beter dan elke dag een beetje. Planten in potten geef je best elke dag water.

9) Het lijkt een open deur, maar toch zondigen nog veel mensen hier tegen: sproei nooit in volle zon, de druppels werken als een mini vergrootglas en zo riskeer je je gras te verbranden.

10) Gebruik op plekken met kale grond boomschors, zo verminder je de verdamping van het net gegeven water.

Nog te weinig water? Probeer eens een traditionele methode zoals een regendans of schiet zoals in Thailand een raket af om de goden om water te smeken.


Terug