Kunststof vs Grès: rationeel vs traditioneel

07-03-2019

De Belgische rioleringssector opereert veelal eerder traditioneel. Dat uit zich in materiaalkeuzes die gestoeld zijn op traditie. Denk maar aan grès buizen. Dit starre materiaal is in België enorm populair, hoewel kunststof buizen op quasi elk vlak beter, economischer en rationeler zijn.

Een studie uit 2012 van de Universiteit van British Columbia kwam tot opmerkelijke conclusies. In de studie werden verschillende buizensystemen met elkaar vergeleken. Daarbij werd rekening gehouden met de hele levenscyclus, inclusief het verwerven van grondstoffen, productie, transport, verwerking en EOL-processen. De universiteit kwam tot de volgende conclusie: “The analysis results demonstrate that PVC pipe is the most sustainable option from both environmental and economic points of view and can guarantee a more sustainable sewer system”.

PVC laagste breukgraad

Een andere universiteit onderzocht in  2018 dan weer de breukgraad van verschillende buissystemen. Volgens een onderzoek van de Utah State University heeft PVC de laagste kans op breuken, vergeleken met ande­re materialen die voor pijpleidingen gebruikt worden. De universiteit verkreeg data over falende leidingen van 281 nutsbedrijven in de VS en Canada bij verschillende bodem-en weersomstandigheden. Het aantal breuken werd bepaald per 100 mijl per jaar. In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt door producenten van ‘zware’ oplossingen, is PVC dus het meest betrouwbare materiaal.

Crashtest

Daarom vonden wij bij DYKA dat de kwaliteit van kunststof buizensystemen in de praktijk bewezen moest worden. We stelden verschillende materialen ernstig op de proef, gebaseerd op omstandigheden waar een bouwplaats vaak mee te maken heeft. Na testen met een breekijzer en een spade volgde uiteindelijke de ultieme proef: een graafmachine.

crasthest rioolbuizen

De bestuurder van een graafmachine liet zijn gevaarte onder andere los op onze PP Solydo en Ultra Kyma buis om te kijken of deze het zonder beschadiging of vervorming zou overleven.Schrapen, inbeuken en voorwerpen op de buis laten vallen; alles is uitgeprobeerd. Het Solydo systeem doorstond de test met glans. Alle beproevingen hadden geen enkel effect op de buis. Dit kon echter niet van grès gezegd worden, de buis was onmiddellijk gebroken.

Uit dit alles blijkt wel dat kiezen tussen kunststof of grès net is als kiezen tussen rationeel en traditioneel. Kunststof is met voorsprong de meest rationele keuze.

Klik hier voor een vergelijkende fiche tussen grès en polypropeen.


Terug