Windenergie
Dat we moeten verduurzamen, weten we allemaal. Daar zijn we ook al flink mee bezig. Vooral zonne-energie en windenergie zijn daarbij belangrijke pijlers. De natuur is immers de grootste krachtbron die we kennen. In België maken we al eeuwen gebruik van windkracht om ons verder te helpen, denk maar aan het malen van graan door molenaars. Ook in de energietransitie kan windenergie ons verder helpen.
De werking van een windturbine
De werking van een windturbine start met de wind die de rotorbladen laat draaien. Die beweging wordt met behulp van tandwielen overgebracht op een elektriciteitsgenerator in de gondel van de windturbine. De regeltechniek in de gondel zorgt ervoor dat de windmolen altijd zo goed mogelijk in de wind staat. Via de bekabeling in de mast en onder de grond komt de stroom bij de energiecentrale terecht. De grootste windturbines kunnen tot wel 8 miljoen kWh per jaar per stuk produceren, waarmee ze 2.300 huishoudens van stroom kunnen voorzien.
PE en PVC buizen voor de aanleg van windparken
Een goede aanleg van windturbines en -parken is essentieel voor de effectiviteit ervan. Voor een optimaal vervoer van de windenergie op land in de energienetwerken, zijn onze PE-buizen ideaal. Ons assortiment biedt ook mantelbuizen van PE of PVC die nodig zijn in de voet van de windmolen.