Uw browser wordt niet meer ondersteund. Voor een optimale ervaring raden wij aan om de laatste versie van Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome te downloaden.

Zonne-energie

Eén van de makkelijkste manieren om energie op te wekken is door gebruik te maken van zonnekracht. Dat is dan ook een belangrijke troefkaart richting een duurzame toekomst. Willen we in België genoeg duurzame energie opwekken, dan zijn zowel zonnepanelen op daken, op de grond als zelfs op het water nodig, in de vorm van zonneparken. Een goede aanleg van zonnepanelen en -parken is essentieel voor de effectiviteit ervan. Voor een optimaal vervoer van de energie in de zonne-energienetwerken, bieden onze PE buizen een goede oplossing.

PE buizen voor het vervoeren van energie in zonne-energienetwerken

Voor het vervoer van energie, worden onze PE buizen ingezet. Onze PE buizen kunnen zeer dunwandig gemaakt worden, zijn zeer sterk en flexibel en zijn kwalitatief hoogwaardig.

 

Zonne-energie in het kort

Zonlicht opvangen en het omzetten in elektriciteit, dat is precies wat een zonnepaneel doet. Een zonnepaneel zet het zonlicht om in elektriciteit door middel van talloze zonnecellen, die gemaakt zijn van silicium in twee lagen. Tussen de twee lagen van de zonnecel gaat onder invloed van zonlicht een elektrische stroom lopen. Ook al is dat gelijkstroom, met behulp van een omvormer wordt deze stroom in wisselstroom omgezet en kunnen we er gebruik van maken. Het piekvermogen van de zonnepanelen bepaalt hoeveel elektriciteit we kunnen opwekken.

Een volledige zonnepaneelinstallatie bestaat uit de panelen, het montagemateriaal en de bekabeling die er nodig is om de opgewekte stroom te vervoeren naar de omvormer. Tot slot is er altijd een productiemeter aangesloten die bijhoudt hoeveel stroom er opgewekt is. Overigens scoort België hoog wanneer het gaat om het aantal geplaatste zonnepanelen. Met behulp van 1 gigawatt zonne-energie kunnen circa 250.000 gezinnen van stroom worden voorzien.

Doelstellingen voor 2050: 100% hernieuwbaar

In 2050 is de ambitie om 100% hernieuwbare energie te gebruiken in België. Het precieze aandeel van zonne-energie is hierbij niet gespecificeerd, mede omdat het afhankelijk is van de hoeveelheid andere energiebronnen die worden ingezet.

Willen we onze huidige (totale) elektriciteitsproductie evenaren met zonne-energie, dan moeten we 3% van onze landoppervlakte bedekken met zonnepanelen. Dat is ongeveer evenveel als alle daken van huizen en parkings bij elkaar. Dat brengt al snel 120 TWh per jaar of meer op. Daar komt nog bij dat de panelen steeds efficiënter worden. Stel dat het rendement op termijn 50% is, dan kunnen we op 300 km2, of 1% van de oppervlakte in België, al 150  TWh per jaar realiseren.

Meer weten over onze energietransitie-oplossingen?

Laat je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op!